Художня шевченкіана української діаспори в Європі, Америці та Австралії - Мельничук, Б. (Слово і Час, 2014)
Простежено побутування художньої шевченкіани у ХХ ст. на теренах Чехії, Словаччини, Польщі,
Румунії, Канади, США та Австралії, наголошено на її значенні для збереження національної
ідентичності українців. The paper explores the fictional reworkings of Shevchenko’s texts in the 20th century made by
writers from the Czech Republic, Slovakia, Poland, Romania, Canada, the USA and Australia. The
author emphasizes their significance for the preservation of Ukrainian national identity. В статье рассматривается украинская художественная
шевченкиана, созданная в Чехословакии, Польше, Румынии, Канаде,
США и в Австралии, подчёркивается её значение для сохранения
национальной идентичности украинцев.