Структура надхмарового туману в атмосфері Венери - Мороженко, О.В. (Кинематика и физика небесных тел, 2000)
У припущенні, що надхмаровий туман атмосфери Венери (для. висот більше 66 км) є продовженням моди 1 основного хмарового шару, наближено промодельовано вертикальний розподіл параметру туману в турбулентній атмосфері. Визначено, що: 1) на висоті 100 км відношення, γ/Dt, питомої ваги частинок туману до коефіцієнта турбулентного перемішування знаходиться, в межах (0.545 ... 1.09)∙10⁻⁵ г∙см⁻⁵с; 2) для туману має місце висотна стратифікація параметрів закону розподілу частинок за розмірами. Так, при γ/Dt = 0.545∙10⁻⁵ г∙см⁻⁵с при зміні висоти від 66 до 98 км значення r₀ зменшується від 0.175 до 0.043 мкм, а їхня дисперсія — від 0.59 до 0.11. Саме цим можна пояснити різницю розмірів частинок, визначених відповідно з аналізу поляризаційних фазових залежностей для світлих та темних деталей диску планети і 4-добових варіацій ступеня поляризації, диску планети; 3) за короткоперіодичні зміни ступеня поляризації відповідальні шари атмосфери з висотами більше 70 км.