Роль стратосферного аерозолю у формуванні озонового шару - Мороженко, О.В.; Шавріна, А.В.; Велесь, О.А. (Кинематика и физика небесных тел, 2000)
Наближеними модельними розрахунками обгрунтовано ідею, що головну роль в ослабленні потужності озонового шару може відігравати аерозольне забруднення верхніх шарів земної атмосфери. Так, для зареєстрованого 10 %-го зменшення об'ємної концентрації головного озонового шару достатньо збільшення оптичної товщини чисто розсіюючого стратосферного аерозолю приблизно на 0.003 при радіусі частинок r = 0.05 мкм, або на 0.03 при r = 0.10 мкм. Приближенными модельными расчетами обоснована идея, согласно которой главную роль в ослаблении озонового слоя может играть аэрозольное загрязнение верхних слоев атмосферы. Так, зарегистрированное 10 %-е уменьшение объемной концентрации озона главного озонового слоя, может быть обусловлено увеличением оптической толщины чисто рассеивающего стратосферного аэрозоля приблизительно на 0.003 при радиусе частиц r =0.05 мкм или на 0.03 при r = 0.10 мкм. Our approximate model calculations substantiate the idea that the most important factor in the attenuation of the ozone layer may be the aerosol contamination of the upper atmospheric layers. For instance, a 10-percent decrease of the ozone volume concentration recorded in the main ozone layer may be caused by an increase of about 0.003 or 0.03 in the optical thickness of the purely scattering stratospheric aerosol when the particle radius r is 0.05 μm or 0.10 μm, respectively.