Технологія отримання препарату регулятора росту рослин з відходів харчової промисловості - Антонюк, В.П.; Драговоз, І.В.; Маковейчук, Т.І.; Богданович, А.В.; Яворська, В.К. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Розроблено технологію отримання препарату регулятора росту рослин. Для створення препарату як сировину
використали біомасу рослин, мікроводоростей та мікроорганізмів. Наведено схеми його виробництва. Встановлено, що температурний режим висушування препарату суттєво впливає на вміст та якісний склад фітогормонів у препараті, що свідчить про можливість регуляції його компонентного складу і створення препаратів з певною кількістю
фітогормонів цитокінінової або індольної природи. Продемонстровано фізіологічні ефекти препарату на різних сільськогосподарських культурах. Теоретично обґрунтована можливість використання препарату як елемента технології при вирощуванні основних сільськогосподарських культур. Разработана технология получения препарата регулятора роста растений. Для создания препарата в качестве сырья использовали биомассу растений, микроводорослей и микроорганизмов. Приведены схемы его
производства. Установлено, что температурный режим
высушивания препарата существенно влияет на содержание и количественный состав фитогормонов в препарате, что позволяет регулировать его компонентный
состав и создавать препараты с определенным количеством фитогормонов цитокининовой и индольной природы. Продемонстрированы физиологические эффекты
препарата на разных сельскохозяйственных культурах.
Теоретически обоснована возможность использования
препарата как элемента технологии при выращивании
сельскохозяйственных культур. Technology of plant growth regulator is elaborated. Plant, microalgae and microorganisms biomass was used as a starting material for the production of this growth regulator. The technological schemes of regulator preparation are described. Temperature conditions of drying process are shown to influence significantly on the phytohormones content and qualitative composition of end product. This dependence has made possible the regulation of preparate composition as well as generation of preparates with specified amount of phytohormones of cytokinine or indole type. The physiological effects of preparate on various agricultural crops are shown. The possibility of preparate use as technology element in growing of main agricultural crops is theoretically justified.