Теплове випромінювання льодяних кометних пилинок у випадку їхнього руйнування. Порівняння з випромінюванням пилинок в рівноважному стані - Андрієнко, Д.П.; Міщишина, І.Г. (Кинематика и физика небесных тел, 2000)
Поставлена та розрахована задана зміни теплового випромінювання кометних пилинок внаслідок порушення їхньої теплової, рівноваги. Розглянуто випадки фіксованих початкових відхилень температури та відхилень, найбільших з можливих у моделі подрібнення пилових частинок. Наведено значення часу релаксації температури пилинок, розраховані за рівнянням, що визначає зміну кількості тепла пилинки у полі сонячної радіації, для випадку її максимальних початкових відхилень. Досліджено нерівноважне теплове випромінювання пилинок з чистого льоду та льоду, забрудненого силікатом або вуглецем. Показано, що льодяні пилинки, забруднені вуглецем, при подрібненні, практично не виходять із стану теплової рівноваги. На противагу цьому, пилинки з чистого льоду та забруднені силікатом розмірами 10—100 мкм, які. утворилися в результаті подрібнення, можуть значний час перебувати в стані з порушеною тепловою рівновагою. Зміни теплового потоку пилинок відносно рівноважного стану мають виражену асиметрію: внески від пилинок, що охолоджуються, та від тих, що нагріваються, суттєво різні. При цьому теплове випромінювання пилинок, які охолоджуються, усереднене за час релаксації, може, змінюватись відносно рівноважного майже в 100 раз на довжині хвилі 3 мкм, ефект зростає із зменшенням довжини хвилі.