Радіовипромінювання Всесвіту на декаметрових хвилях (за матеріалами циклу праць, що отримав Державну премію України в галузі науки і техніки у 2018 році) - Коноваленко, О.О.; Захаренко, В.В.; Калініченко, М.М.; Мельник, В.М.; Сидорчук, М.А.; Станіславський, О.О.; Степкін, С.В.; Ульянов, О.М. (Радиофизика и радиоастрономия, 2019)
Предмет і мета роботи: Реферативна репрезентація та огляд праць останнього 40-річчя в галузі низькочастотної радіоастрономії та узагальнення їх головних науково-технічних результатів, удостоєних Державної премії України в галузі науки і техніки за 2018 р. Результати: Показано високоінформативні можливості низькочастотних (8-80 МГц) радіоастрономічних досліджень Сонячної системи, Галактики та Метагалактики, що дозволили виявити та вивчити нові астрофізичні об’єкти та явища, побудувати і уточнити їх моделі та механізми космічного радіовипромінювання. Предмет и цель работы: Реферативное представление и обзор работ последнего 40-летия в области низкочастотной радиоастрономии и обобщение их главных научно-технических результатов, которые удостоены Государственной премии Украины в отрасли науки и техники за 2018 г. Результаты: Показаны высокоинформативные возможности низкочастотных(8-80 МГц) радиоастрономических исследований Солнечной системы, Галактики и Метагалактики, которые позволили обнаружить и изучить новые астрофизические объекты и явления, построить и уточнить их модели и механизмы космического радиоизлучения. Purpose: The abstract presentation and review of the works of the last 40 years in the field of low-frequency radio astronomy and a summary of their main scientific and technical results, which have been awarded the State Prize of Ukraine in the field of science and technology for 2018. Findings: High-informative capabilities of low-frequency (8 to 80 MHz) radio astronomy studies of the Solar System, Galaxy and Metagalaxy, which have allowed one to detect and study new astrophysical objects and phenomena, to build and refine their models and mechanisms of cosmic radio emission are shown.