"Неокраяне крило" мовотворчості Тараса Шевченка - Єрмоленко, С. (Слово і Час, 2014)
У статті стверджується, що мовна творчість Шевченка засвідчила виразні ознаки української національної ідентичності, започаткувала новий період в історії української літературної мови, репрезентувала мовну картину світу в ієрархічній системі мовноестетичних знаків національної культури, в яких інтегровано особливості індивідуального мовомислення поета, його виразну українську ментальність та сповідування ним загальнолюдських цінностей, ідеалів. The author argues that Shevchenko’s language creations bear clear signs of Ukrainian national identity and have started a new period in the history of the Ukrainian literary language. Furthermore, they represented the linguistic picture of the world within the hierarchy of linguistic and aesthetic symbols of Ukrainian national culture that absorbed the poet’s individual linguistic thinking, his distinct Ukrainian mentality, as well as universal values and ideals which he stood up for. В статье утверждается, что языковое творчество Тараса Шевченко представляет выразительные черты украинской национальной идентичности, определяет новый период в истории украинского литературного языка, репрезентирует языковую картину мира в иерархической системе эстетических знаков языка национальной культуры, интегрирующих особенности индивидуального речевого мышления поэта, его украинский менталитет и общечеловеческие ценности, идеалы.