Исследование характеристик кремниевых фотоэлектрических преобразователей солнечных батарей при перегреве - Иванченко, А.В.; Мазурик, С.В.; Тонкошкур, А.С. (Технология и конструирование в электронной аппаратуре, 2018)
Приведены результаты исследований вольт-амперных и вольт-ваттных характеристик монокристаллических кремниевых фотоэлектрических преобразователей солнечных батарей, прошедших термообработку при повышенной температуре (до 150°С) в течение различного времени (до 6 ч) при освещении и в темновом режиме в разомкнутои и короткозамкнутом состоянии. В исследованных температурном и временном диапазонах не обнаружено значительных изменений основных функциональных характеристик и параметров. властивостей після перебування за підвищених температур. У даній роботі досліджувалося одне з важливих питань, що виникаþть при розробці схемотехнічних пристроїв захисту елементів сонячних батарей від електротеплових перевантажень — вплив перегріву фотоелектричних перетворþвачів на їх функціональні властивості. Останнім часом сонячні батареї стаþть одним з найбільш бажаних джерел відновлþваної електричної енергії, а отже зростаþть вимоги до їхньої надійності, зокрема до збереження основних функціональних властивостей після перебування за підвищених температур. У даній роботі досліджувалося одне з важливих питань, що виникаþть при розробці схемотехнічних пристроїв захисту елементів сонячних ба-тарей від електротеплових перевантажень — вплив перегріву фотоелектричних перетворþвачів на їх функціональні властивості. In this paper, the authors study one of the important problems arising during the development of circuit-technical devices for the protection of the photovoltaic converters against electrothermal overloads, namely, the problem of the effect of overheating of photovoltaic converters on their functional properties. Primarily, this is important in connection with the perspective of using functional electronics to improve the reliability of the photovoltaic system of the solar battery. In particular, resettable fuses based on polymeric nanocomposites with carbon fillers are such elements of the electronics. One of the difficulties of direct application of the resettable fuses is that they have a switching temperature that exceeds the standard operating temperature range of the modern photovoltaic converters.