Жанрово-тематична палітра україномовної художньої прози Пантелеймона Куліша - Сюй, Л. (Слово і Час, 2014)
У статті проаналізовано жанри й тематику україномовної художньої прози П. Куліша, переважно
побудованої на переосмисленні фольклорних та історичних сюжетів. Ідеться про жанрові
специфікації оповідання – казку (“Циган”, “Півпівника”), ідилію (“Орися”, “Дівоче серце”), баладу
(“Гордовита пара”), історичне (“Січові гості”, “Мартин Гак”), моралізаторського спрямування (“Про
злодія в селі Гаківниці”, “Потомки українського гайдамацтва”), гумористичне (“Сіра кобила”,
“Очаківська біда”) тощо. Вершиною творчості Куліша-прозаїка став історичний роман-хроніка
(“Чорна рада. Хроніка 1663 року”). The article analyzes genres and themes of Ukrainian-language prose fiction by P. Kulish which is
predominantly based on re-interpretation of folklore and historical plots. In this context, the article deals
with genre specificity of the writer’s short stories, namely of fairy tales (“A Gipsy”, “Half-a-Cock”), idylls
(“Orysia”, “A Girl’s Heart”), ballads (“An Arrogant Couple”), historical short stories (“Guests from the
Sich”, “Martyn Hak”), didactic short stories (“On the Thief in the Village of Hakivnytsi”, “Descendants
of Ukrainian Haydamaky”), humorous short stories (“A Grey Mare”, “Ochakov Tragedy”) etc. The
climax of Kulish’s prose writing activity was a historical novel “The Black Council. A Chronicle of the
Year 1663”. В статье проанализированы жанры и тематика украиноязычной
художественной прозы П. Кулиша, построенной главным образом на
переосмыслении фольклорных и исторических сюжетов. Речь идет
о жанровых особенностях рассказа – сказке (“Циган”, “Півпівника”),
идиллии (“Орися”, “Дівоче серце”), балладе (“Гордовита пара”),
историческом (“Січові гості”, “Мартин Гак”), морализаторского
характера (“Про злодія в селі Гаківниці”, “Потомки українського
гайдамацтва”), юмористическом (“Сіра кобила”, “Очаківська біда”)
и др. Наивысшим достижением творчества Кулиша-прозаика стал
исторический роман-хроника (“Чорна рада. Хроніка 1663 року”).