Гімн України у дитячій п'єсі Олени Пчілки - Мірошниченко, Л. (Слово і Час, 2014)
Текстологічний етюд про невідому дитячу п’єсу Олени Пчілки, виявлення якої загрожувало
авторці неминучим ув’язненням. Автограф тексту, народженого нестримною радістю
національного визволення – “красою відродження країни”, закарбував також трагізм повернення
нового, більшовицького, невільництва. This essay focuses on an unknown play for children by Olena Pchilka which, had it been disclosed,
would have made the imprisonment of the woman writer unavoidable. The autograph of the text was
born out of uncontrollable joy of national liberation, “the beauty of the state’s revival”, as they called
it, although it also bore witness to the tragic return of new Bolshevist slavery. Текстологический этюд о неизвестной детской пьесе Олены
Пчилкы, обнаружение которой угрожало автору неизбежным
арестом. Автограф текста, рожденного радостью национального
освобождения, – “красотой возрождения страны”, запечатлел также
трагизм возвращения нового, большевистского, порабощения.