Інтеграція виробничого ланцюга - сучасна особливість структури світових товарних ринків - Михайленко, Н.А. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2006)
В статье идет речь об особенностях создания и деятельности интегрованных произодственных цепей, як современной структурной единицы глобальных товарных рынков. Создание и развитие произодственных интегрованных
цепей есть следствием влияния современных тенденций глобализации. Основным фактором влияния выступает информатизация, которая изменяет процесс
формирования спроса и предложения на мировых товарных рынках. Появление
глобальных интегрованных произодственных цепей порождает новые формы
сотрудничества между субьектами международных экономических отношений
(компаниями), таких как аутсорсинг, стратегические договорные отношения и
т.д. В отрасли машиностроения процесс управления интегриванными произодственными цепями имеет свою специфику, которая состоит из специализации
на ключевой компетенции, то есть сужении технологического профиля производственного предприятия благодаря активному использованию аутсорсинга. У статті висвітлюється особливості створення та діяльності інтегрованих
виробничих ланцюгів, як сучасної структурної одиниці глобальних товарних
ринків. Виникнення та розвиток виробничих інтегрованих ланцюгів є наслідком
впливу сучасних тенденцій глобалізації. Основним фактором впливу є
інформатизація, яка змінює процес формування попиту та пропозиції на
світових товарних ринках. Виникнення глобальних інтегрованих виробничих
ланцюгів породжує зародження нових форм співробітництва між суб'єктами
міжнародних економічних відносин (компаніями), таких як аутсорсинг, стратегічні договірні відносини тощо. У галузі машинобудування процес управління
інтегрованими виробничими ланцюгами має свою специфіку, що полягає у
спеціалізації на ключовій компетенції, тобто звуженні технологічного профілю
виробничого підприємства завдяки активному використанню аутсорсингу. The article examines the features of creation and activity of the integrated industrial
circuits, as the modern structural unit of the global commodity markets. Occurrence
and development of the industrial integrated circuits is consequence of influence
of modern tendences of globalization. A major factor of influence is information
which changes process of formation of a supply and demand in the world commodity
markets. Occurrence of the global integrated industrial circuits generates origin
of new forms of co-operation between subjects of the international economic relations
(companies), such as outsourcing, strategic contractual relations and so on. In
the field of mechanical engineering the process of management by the integrated industrial
circuits has the specificity which consists in specialization on the key competence,
i.e. narrowing of a technological structure of the industrial enterprise owing to
active use of outsourcing.