Управління соціогуманітарними та економічними чинниками створення передумов щасливого шлюбу та зміцнення сімейних устоїв в Україні - Андрушків, Б.; Кирич, Н.; Погайдак, О.; Мельник, Г. (Вісник економічної науки України, 2018)
Статтю присвячено одному з найактуальніших напрямів соціогуманітарного розвитку у взаємозв’язку з розвитком національної економіки. На основі аналізу передумов формування щасливого шлюбу, вивченні літератури та існуючого досвіду роботи сімейних інституцій виявлено проблеми у цій сфері суспільного життя.
Підтверджено, що цими та іншими обставинами обумовлюється гостра потреба у розробці загально-державної довготривалої соціальної програми у цій сфері життєдіяльності. Авторами запропоновано розробку: «Державної програми створення передумов щасливого шлюбу та зміцнення сімейних устоїв в Україні на період до 2025 р.».
З глобальних, загальнодержавних позицій виявлено причини виникнення сімейно-шлюбних проблем. Запропоновано шляхи їх розв’язання та створення передумов щасливого шлюбу і зміцнення сімейних устоїв в Україні, функціонування сім’ї та демографічного розвитку, рекомендовано здійснювати шляхом комплексного державного програмного застосування правових, соціально-економічних, соціально-педагогічних та психологічних засобів впливу.
Дослідження здійснено в умовах трансформаційної економіки посттоталітарного суспільства. Статья посвящена одному из самых актуальных направлений социогуманитарного развития во взаимосвязи с развитием национальной экономики. На основе анализа предпосылок формирования счастливого брака, изучения литературы и существующего опыта работы семейных институтов выявлены проблемы в этой сфере общественной жизни.
Подтверждено, что этими и другими обстоятельствами обусловливается острая потребность в разработке общегосударственной долговременной социальной программы в этой сфере жизнедеятельности. Авторами предложена разработка «Государственной программы создания предпосылок счастливого брака и укрепления семейных устоев в Украине на период до 2025 г.».
Из глобальных, общих государственных позиций выявлены причины возникновения семейно-брачных проблем. Предложены пути их решения и создания предпосылок счастливого брака и укрепления семейных устоев в Украине, функционирования семьи и демографического развития, рекомендовано осуществлять путем комплексного государственного программного применения правовых, социально-экономических, социально-педагогических и психологических средств воздействия.
Исследование осуществлено в условиях трансформационной экономики посттоталитарного общества. The article is devoted to one of the most urgent areas of socio-humanitarian development in conjunction with the development of the national economy. Based on the analysis of the prerequisites for the formation of a happy marriage, the study of literature and the existing experience of family institutions, problems in this area of public life have been identified.
It is confirmed that these and other circumstances are conditioned by the urgent need for the development of a nationwide long-term social program in this area of life. The authors proposed development: "State program for the creation of prerequisites for a happy marriage and strengthening of family foundations in Ukraine for the period up to 2025".
From the global, general state positions, the reasons for the emergence of family-marital problems have been identified. The ways of their solution and creation of the prerequisites of a happy marriage and strengthening of family foundations in Ukraine, family functioning and demographic development are proposed, and it is proposed to implement through the complex state programmatic application of legal, socio-economic, socio-pedagogical and psychological means of influence,
The research was carried out in the conditions of the transformational economy of the post-totalitarian society.