Шляхи підвищення ефективності використання водних ресурсів України - Борейко, В.І. (Вісник економічної науки України, 2018)
В статті розкрито, що водні ресурси відіграють важливу роль у виробничо-господарській діяльності та задоволенні житлово-побутових потреб населення. Проведено аналіз водоспоживання та водовідведення, скидів забруднених вод, втрат води при транспортуванні та оборотного водопостачання. Показано, що окремі показники водоспоживання в Україні покращилися, проте, значні обсяги води втрачаються при транспортуванні, а оборотного та повторно-послідовного водопостачання зменшилися. Обґрунтовано, що, для підвищення ефективності використання водних ресурсів Україні потрібно зменшити використання свіжих прісних вод, обмежити скидання у водойми забруднюючих речовин, підвищити коефіцієнт повторного використання водних ресурсів та освоювати технології опріснення морських водних ресурсів. В статье раскрыто, что водные ресурсы играют важную роль в производственно-хозяйственной деятельности и удовлетворении жилищно-бытовых потребностей населения. Проведен анализ водопотребления и водоотведения, сбросов загрязненных вод, потерь воды при транспортировке и оборотного водоснабжения. Показано, что отдельные показатели водопотребления в Украине улучшились, однако, значительные объемы воды теряются во время транспортировки, а оборотного и повторно-последовательного водоснабжения уменьшились. Обосновано, что для повышения эффективности использования водных ресурсов Украине нужно уменьшить использование свежих пресных вод, ограничить сброс в водоемы загрязняющих веществ, повысить коэффициент повторного использования водных ресурсов и осваивать технологии опреснения морских водных ресурсов. The article reveals that water resources play an important role in the production and economic activity and in meeting the housing and living needs of the population. The analysis of water consumption and disposal, discharges of polluted water, water losses during transportation and circulating water supply has been carried out. It is shown that some indicators of water consumption in Ukraine have improved; however, significant amounts of water are lost during transportation, while recycled and re-consecutive water supply has decreased. It is grounded, that in order to increase the efficiency of water resources use, Ukraine needs to reduce the use of fresh water, limit the discharge of pollutants into water bodies, increase the reuse rate of water resources and develop technologies for sea water desalination.