Метод аналізу форми дифракційних ліній, що не потребує переходу до простору об'єкта - Роженко, Н.М.; Григорьєв, О.М.; Картузов, В.В. (Доповіді НАН України, 2019)
Представлено узагальнення методів моментів та Холла—Вільямсона, що не потребує апріорних припущень щодо закону розподілу мікродеформацій та враховує характер функції розсіювання через наявність
областей когерентного розсіювання. Розроблений підхід базується на формі відновленого із застосуванням
методу регуляризації Тихонова повного фізичного профілю і дозволяє визначати функцію щільності розподілу мікродеформацій. Представлено обобщение методов моментов и Холла—Вильямсона, не нуждающееся в априорных предположениях относительно закона распределения микродеформаций и учитывающее характер функции
рассеивания из-за наличия областей когерентного рассеивания. Разработанный подход базируется на анализе формы восстановленного с применением метода регуляризации Тихонова полного физического профиля и позволяет определять функцию плотности распределения микродеформаций. Generalizations of the method of moments and the Hall—Williamson one are presented without apriori assumptions
about the distribution law for microstrains with regard for the nature of a dispersion function due
to the presence of coherent scattering. The developed approach is based on the analysis of the shape of the
complete physical profile restored using the Tikhonov regularization method and allows one to determine the
distribution function of microstrains.