Синтез та особливості будови шаруватої структури SrLa₁₋xSmxInO₄ - Тітов, Ю.О.; Білявина, Н.М.; Слободяник, М.С.; Чумак, В.В.; Тимошенко, М.В.; Томазенко, Л.В. (Доповіді НАН України, 2019)
Визначено умови заміщення атомів La на атоми Sm у шаруватій перовськітоподібній структурі (ШПС)
індатів SrLa₁₋xSmxInO₄: 0 ≤ x ≤ 0,4. Методом Рітвельда визначена ромбічна (пр. гр. Pbca) кристаліч на
структура фаз складу SrLa1 – xSmxInO4 з х = 0,2 і 0,4. Встановлено, що в результаті заміщення атомів La на
атоми Sm в ШПС SrLa₁₋xSmxInO₄ відбувається поступове зменшення ступеня деформації міжблочних поліедрів (Sr,La,Sm)О₉ та середньої відстані In—O в октаедрах InO₆, а також значно збіль шується довжина
міжблочних зв'язків (Sr, La, Sm)—О2. Зі збільшенням відстані між перовськітоподібними блоками зменшується міцність їх зв'язування між собою, що призводить до руйнування ШПС і обмежує область твердих
розчинів SrLa₁₋xSmxInO₄ з ШПС. Определены условия замещения атомов La на атомы Sm в слоистой перовскитоподобной структуре (СПС)
индатов SrLa₁₋xSmxInO₄: 0 ≤ x ≤ 0,4. Методом Ритвельда определена ромбическая (пр. гр. Pbca) кристаллическая структура фаз состава SrLa₁₋xSmxInO₄ с х = 0,2 и 0,4. Установлено, что при замещении атомов
La на атомы Sm в СПС SrLa₁₋xSmxInO₄ происходит постепенное уменьшение степени деформации межблочных полиэдров (Sr,La,Sm)О₉ и среднего расстояния In–O в октаэдрах InO₆, а также значительно увеличивается длина межблочных связей (Sr,La,Sm)–О2. С увеличением расстояния между перовскитоподоб ными блоками уменьшается прочность их связывания между собой, что приводит к разрушению
СПС и ограничивает область твердых растворов SrLa₁₋xSmxInO₄ с СПС. The substitution conditions of La by Sm atoms in the slab perovskite-like structure (SPS) of SrLa₁₋xSmxInO₄
(0 ≤ x ≤ 0.4) indates are determined. Orthorhombic (sp. gr. Pbca) crystal structures of SrLa₁₋xSmxInO₄ phases
with x = 0.2 and 0.4 are determined, by using the X-ray powder diffraction methods. Analysis of the obtained data
has shown that, in a case of the substitution of La atoms by Sm atoms in SPS of SrLa₁₋xSmxInO₄, a gradual reduction
of the deformation degree of interblock (Sr, La, Sm)О₉ polyhedra and the average In—O distance in
InO₆ octahedra takes place. Length of (Sr, La, Sm)–О2 interblock bonds is significantly increased. Increase in
the distance between perovskite-like blocks reduces a durability of their bonding. This results in the destruction
of SPS and a limitation of the area of SrLa₁₋xSmxInO₄ solid solutions with SPS.