Синтез нових оксоімідазолідинових сульфонамідів з протипухлинною активністю - Шабликін, О.В.; Корній, Ю.Є.; Броварець, В.C.; Шабликіна, О.В.; Хиля, В.П. (Доповіді НАН України, 2019)
Взаємодією 2-аміно-3,3-дихлороакрилонітрилу з хлоросульфонілізоціанатом отримано (Z)-(5-(дихлорометилен)-2-оксоімідазолідин-4-іліден)сульфамоїлхлорид, на основі якого синтезовано нові N-заміщені (Z)-N'-(5-(дихлорометилен)-2-оксоімідазолідин-4-іліден)сульфонаміди. У дослідженнях in vitro, проведених в Національному інституті раку (США), два з шести синтезованих амідів показали високу протиракову активність. Путем взаимодействия 2-амино-3,3-дихлоракрилонитрила с хлорсульфонилизоцианатом получен (Z)-(5- (дихлорметилен)-2-оксоимидазолидин-4-илиден)сульфамоилхлорид, на основе которого синтезированы новые N-замещенные (Z)-N′-(5-(дихлорметилен)-2-оксоимидазолидин-4-илиден)сульфонамиды. Исследования in vitro, проведенные в Национальном институте рака (США), показали высокую противораковую активность двух из шести полученных амидов. By the interaction of 2-amino-3,3-dichloroacrylonitrile and chlorosulphonyl isocyanate, (Z)-(5-(dichloromethylene)- 2-oxoimidazolidin-4-ylidene)sulfamoyl chloride reacting easily with the excess of an aliphatic amine to form new N-substituted (Z)-N’-(5-(dichloromethylene)-2-oxoimidazolidin-4-ylidene)sulfamides is obtained. According to the National Cancer Institute (USA) examinations, two of the six synthesized amides showed a high anticancer activity.