Вплив цитратстабілізованих Cu- і Mn-вмісних наноколоїдів на ріст та проліферативну активність апікальних меристем кореня Allium cepa L. - Конотоп, Є.О.; Карпець, Л.А.; Зінченко, А.В.; Лопатько, С.К.; Коваленко, М.С.; Смірнов, О.Є. (Доповіді НАН України, 2019)
За допомогою стандартної тест-системи Allium-тест порівнювали фітотоксичність Cu- та Mn-вмісних
наноколоїдів, отриманих за відсутності та наявності стабілізатора. Токсичність дослідних розчинів оцінювали за ростовими показниками коренів Allium cepa L., а цитотоксичність — за проліферативною активністю клітин кореневої меристеми. Встановлено, що розчини стабілізованих наноколоїдів були більш
токсичними для рослин A. cepa L. за інтегральним показником приросту коренів, однак виявилися не цитотоксичними. Відмінності у фітотоксичності стабілізованих та нестабілізованих наночастинок залежать
від їхніх властивостей і полягають у впливі на різні механізми росту коренів цибулі — мітоз та “кислий” ріст. С помощью стандартной тест-системы Allium-тест сравнивали фитотоксичность Cu и Mn-содержащих
наноколлоидов, полученных в отсутствие и присутствии стабилизатора. Токсичность исследуемых растворов оценивали по ростовым показателям корней Allium cepa L., а цитотоксичность — по пролиферативной активности клеток корневой меристемы. Установлено, что растворы стабилизированных нанокол-
лоидов были более токсичными для растений A. cepa L. по интегральному показателю прироста корней, но
оказались не цитотоксичными. Отличия в фитотоксичности стабилизированных и нестабилизированных
наночастиц зависят от их свойств и состоят во влиянии на различные механизмы роста корней лука – митоз и “кислый” рост. Using the standard Allium-test system, the phytotoxicities of Cu- and Mn-containing nanocolloids obtained in
the absence and presence of a stabilizer are compared. The toxicities of the studied solutions are assessed by
growth indicators of Allium cepa L. roots, and their cytotoxicity by the proliferative activity of the root meristem
cells. Solutions of stabilized nanocolloids are more toxic for A. cepa L. plants in terms of the integral index of
root growth, but are not cytotoxic. The differences in the phytotoxicities of stabilized and unstabilized nanoparticles
depend on their properties and consist in influencing the various mechanisms of onion root growth such as
mitosis and “acid” growth.