Поліморфізм довжини інтронів генів β-тубуліну у мікроводоростей - Пірко, Я.В.; Рабоконь, А.М.; Постовойтова, А.С.; Білоножко, Ю.О.; Калафат, Л.О.; Борисова, О.В.; Царенко, П.М.; Блюм, Я.Б. (Доповіді НАН України, 2019)
За допомогою аналізу поліморфізму довжини інтронів генів β-тубуліну здійснено генетичне профілювання восьми видів (десяти штамів) мікроводоростей з колекції IBASU-A Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України. Вперше встановлено закономірності відмінностей ДНК-профілів таксономічних одиниць мікроводоростей родового рівня, а саме: Acutodesmus, Desmodesmus, Dunaliella, Tribonema та Euglena. Показано можливість використання методу оцінки поліморфізму довжини інтронів генів β-тубуліну для міжвидової та внутрішньовидової диференціації мікроводоростей. С помощью анализа полиморфизма длины интронов генов β-тубулина осуществлено генетическое профилирование восьми видов (десяти штаммов) микроводорослей из коллекции IBASU-A Института ботаники им. Н.Г. Холодного НАН Украины. Впервые установлены закономерности различий ДНК-профилей таксономических единиц микроводорослей родового уровня, а именно: Acutodesmus, Desmodesmus, Dunaliella, Tribonema и Euglena. Продемонстрирована возможность применения метода оценки полиморфизма длины интронов генов β-тубулина для межвидовой и внутривидовой дифференциации микроводорослей. The genetic profiling of 8 microalgae species (10 strains) from the collection IBASU-A of Institute of Botany M.G. Kholodny of the NAS of Ukraine was performed using the intron length polymorphism analysis of β-tu bulin genes. For the first time, the regularities of the differences between the DNA profiles of the microalgae taxonomic units on the generic level, namely Acutodesmus, Desmodesmus, Dunaliella, Tribonema, and Euglena were established. The possibility of using the method for estimating the intron length polymorphism of β-tubulin genes for the interspecies and intraspecific differentiations of microalgae in the polymorphism was demonstrated.