Задача розроблення комп’ютерної технології моделювання термічних процесів ливарного виробництва - Токова, О.В. (Управляющие системы и машины, 2018)
Проведено огляд існуючих підходів, методів та засобів моделювання термічних процесів в галузі ливарного виробництва. Виділено задачі, що виникають при моделюванні термічних процесів формування та охолодження виливка. Розроблено структурні схеми модулів комп’ютерної технології підтримки рішень ливарника у процесі лиття. Окремі модулі технології застосовано для розв’язання реальних задач моделювання залежності температури охолодження виливка від його режимів та розпізнавання кривих охолодження. Цель. Разработать требования к технологии поддержки решений литейщика и определить задачи, которые она должна решать, а также в каком виде она должна выдавать результат. Результаты. Рассмотрены отдельные модули компьютерной технологии моделирования термических процессов литейного производства. Данные модули позволяют решать отдельные задачи, которые возникают в процессе формирования и охлаждения отливки. Планируется, что модули будут взаимосвязаны между собой, что позволит технологу-литейщику эффективно проводить различные эксперименты. Purpose. Develop requirements for technology support solutions to the caster and determine the tasks that it should solve, as well as in what form it should produce a result. Results. The individual modules of computer technology for modeling the thermal processes of foundry production are considered. These modules allow you to solve individual problems that arise in the process of forming and cooling the casting. It is planned that the modules will be interconnected, which will allow the foundry technologist to conduct various experiments effectively.