Національній академії наук України — 100 років (Кибернетика и вычислительная техника, 2018)
14 листопада 1918 року гетьман П. Скоропадський підписав Закон Української Держави про заснування Української академії наук. У Києві 27 листопада 1918 р. відбулося перше установче Спільне зібрання Української Академії наук, ця дата вважається днем її заснування. Було призначено перших 12 дійсних членів Академії. Перший президент і засновник Академії, Володимир Іванович Вернадський поклав в основу її створення поєднання принципів державного підпорядкування та самоврядності, а також фундаментальності з практичною спрямованістю наукових напрямів. In Kyiv on November 27, 1918, the First Constituent Assembly of the Ukrainian Academy of Sciences took place, this date is considered the day it was founded. The first President and founder of the Academy, Vladimir Vernadsky, laid the foundation for the Academy's establishment a combination of principles of state subordination and self-government, as well as fundamentalism with a practical orientation of scientific research.