Обмежені розв'язки різницевого рівняння другого порядку зі стрибком операторного коефіцієнта - Городній, М.Ф.; Кравець, В.П. (Доповіді НАН України, 2019)
Досліджується питання про існування єдиного обмеженого розв'язку лінійного різницевого рівняння другого порядку зі стрибком операторного коефіцієнта у скінченновимірному банаховому просторі. Для такого рівняння доведено критерій існування єдиного обмеженого розв'язку для довільної “вхідної” обмеженої послідовності. Детально розглядається випадок, коли матриці операторних коефіцієнтів зводяться до діагонального вигляду. Исследуется вопрос о существовании единственного ограниченного решения линейного разностного уравнения второго порядка со скачком операторного коэффициента в конечномерном банаховом пространстве. Для такого уравнения доказан критерий существования единственного ограниченного решения для любой входной ограниченной последовательности. Детально рассматривается случай, когда матрицы операторных коэффициентов сводятся к диагональному виду. We study the problem of existence of the unique bounded solution of a linear second-order difference equation with a jump of the operator coefficient in a finite-dimensional Banach space. For such an equation, the criterion for the existence and uniqueness of a bounded solution is proved for any “input” bounded sequence. The case where the matrix of operator coefficients reduces to a diagonal form is investigated in detail.