Сохранность палеофлоры в ударнорасплавленных породах кратера Эльгыгытгын на Чукотке (Россия) - Гуров, Е.П.; Пермяков, В.В.; Ямниченко, А.Ю. (Доповіді НАН України, 2019)
Кратер Эльгыгытгын диаметром 18 км образован 3,6 млн лет назад на Чукотском полуострове (Россия). Импактиты в кратере представлены ударнорасплавленными породами, стекловатыми бомбами и ударнометаморфизованными вулканогенными породами мишени. Реликтовые частицы палеофлоры, представленные обрывками клеточной ткани, растительными волокнами и некоторыми другими образованиями, установлены при электронно-микроскопическом изучении ударнорасплавленных пород. Растительные остатки заключены в газовых пузырях в стекловатой матрице расплавных импактитов. Установление органических остатков в ударнорасплавленных породах кратера Эльгыгытгын свидетельствует о возможности длительного сохранения следов органической жизни при ударном кратерообразовании. Імпактний кратер Ельгигитгин діаметром 18 км утворений 3,6 млн років тому на Чукотському півострові (Росія). Імпактити в кратері представлені ударнорозплавленими породами, склуватими бомбами та ударнометаморфізованими вулканічними породами мішені. Реліктові частки палеофлори у вигляді обривків клітинної тканини, рослинних волокон та деяких інших утворень були встановлені під час електронно-мікроскопічного дослідження ударнорозплавлених порід. Рослинні частки розташовані у газових міхурах у склуватій матриці розплавних імпактитів. Встановлення органічних залишків в ударнорозплавлених породах кратера Ельгигитгин свідчить про можливість тривалого збереження слідів органічного життя в процесі імпактного кратероутворення. The El’gygytgyn impact crater, 18 km diameter, was formed 3.6 Ma years ago on the Chukotka Peninsula (Russia). Impactites in the crater are represented by impact melt rocks, glassy bombs, and shock metamorphosed volcanic target rocks. Relic floral remnants, including scraps of cell tissue, vegetal fibers, and some other floral particles are discovered by electron microscopic investigations of impact melt rocks. Floral remnants are enclosed in gas bubbles in the glassy matrix of impact melt rocks. The discovery of floral remnants in impactites of the El’gygytgyn crater indicates the possibility of the longterm preservation of traces of organic life during the impact cratering.