Поліморфізм довжини інтронів генів актину як ефективний засіб генетичного профілювання злакових (Poaceae L.) - Постовойтова, А.С.; Пірко, Я.В.; Блюм, Я.Б. (Доповіді НАН України, 2019)
Вперше проведено генетичне профілювання різних генотипів злакових культур (пшениці, ячменю та рису)
шляхом оцінки поліморфізму довжини інтронів генів актину. Виявлено відмінності між сортами пшениці,
ячменю, а вибірку сортів рису охарактеризовано як генетично мономорфну. Доведено можливість застосування оцінки поліморфізму довжини інтронів генів актину для проведення молекулярно-генетичного
аналізу представників родини злакових, які є типовими однодольними. Впервые проведено генетическое профилирование различных генотипов злакових культур (пшеницы, ячменя и риса) путем оценки полиморфизма длины интронов генов актина. Обнаружены различия между
сортами пшеницы, ячменя, а выборка сортов риса охарактеризована как генетически мономорфная. Показана возможность использования оценки полиморфизма длины интронов генов актина для проведения
молекулярно-генетического анализа представителей семейства злакових, являющихся типичными однодольными. The genetic profiling of wheat, barley and rice varieties was carried out by evaluating the intronlength polymorphism
of the actin genes for the first time. The differences were found between the wheat and barley varieties,
and a sample of rice varieties was characterized as genetically monomorphic. In general, the possibility of using
the assessment of the intronlength polymorphism of the actin genes for the molecular genetic analysis of the
grass family (Poaceae L.) has been proved.