Дослідження сучасного стану трудових ресурсів України - Гітіс, Т.П.; Нікуліна, А.А. (Вісник економічної науки України, 2018)
У статті досліджено стан трудових ресурсів, який склався в Україні останніми роками, та запропоновано заходи щодо його поліпшення. Оцінено динаміку та вікову структуру чисельності працездатного населення України. Визначено критерії, що впливають на ринок праці, попит-пропозицію робочої сили. Проаналізовано та визначено основні тенденції міграції трудових ресурсів. Досліджено основні статистичні показники попиту та пропозиції трудових ресурсів за видами професійної діяльності. Приділено увагу порівняльному аналізу стану трудових ресурсів в Україні та за кордоном. На підставі міжнародних статистичних даних здійснено порівняльну оцінку оплати праці працівників. У статті практично обґрунтовано проблеми, що пов’язані з рівнем використання трудових ресурсів. Розглянуто економічний досвід європейських країн в ефективності використання трудових ресурсів. Зазначено напрями подолання негативних тенденцій у розвитку трудових ресурсів України. В статье исследовано состояние трудовых ресурсов, сложившееся в Украине в последние годы, и предложены мероприятия по его улучшению. Оценены динамика и возрастная структура численности трудоспособного населения Украины. Определены критерии, влияющие на рынок труда, спрос-предложение рабочей силы. Проанализированы и определены основные тенденции миграции трудовых ресур- сов. Исследованы основные статистические показатели спроса и предложения трудовых ресурсов по видам профессиональной деятельности. Уделено внимание сравнительному анализу состояния трудовых ресурсов в Украине и за рубежом. На основании международных статистических данных осуществлена сравнительная оценка оплаты труда работников. В статье практически обоснованы проблемы, связанные с уровнем использования трудовых ресурсов. Рассмотрен экономический опыт европейских стран в эффективности использования трудовых ресурсов. Выделены направления преодоления негативных тенденций в развитии трудовых ресурсов Украины. The article examines the state of labor resources in Ukraine in recent years, proposed measures to improve it. The dynamics and age structure of the working-age population of Ukraine are estimated. The criteria affecting the labor market, demand-supply of labor are defined. The main trends of labor migration are analyzed and determined. The main statistical indicators of demand and supply of labor resources by types of professional activity are investigated. Attention is paid to the comparative analysis of the state of labor resources in Ukraine and abroad. On the basis of international statistical data, a comparative assessment of wages of employees was carried out. The article practically substantiates the problems associated with the level of use of labor resources. Economic experience of the European countries in efficiency of use of labor resources is considered. Directions of overcoming of negative tendencies in development of labor resources of Ukraine are allocated.