Реверсивна логістика промислових відходів - Кочешкова, І.М.; Трушкіна, Н.В. (Вісник економічної науки України, 2018)
У статті розглянуто принципи реверсивної логістики промислових відходів, її завдання та функції. Ви-
явлено існуючі проблеми та встановлено, що рециклінг відходів є одним з головних напрямів еколого-економічної діяльності промислових підприємств на шляху до раціонального природокористування та сталого розвитку.
Надано пропозиції щодо шляхів вирішення цих проблем, внаслідок чого стане можливою економія паливно-енергетичних і матеріальних ресурсів, мінімізація негативного впливу на довкілля, перехід підприємств на замкнутий виробничий цикл і повернення в виробничий обіг відходів. В статье рассмотрены принципы реверсивной логистики промышленных отходов, ее задачи и функции. Выявлены существующие проблемы и установлено, что рециклинг отходов является одним из главных направлений эколого-экономической деятельности промышленных предприятий на пути к рациональному природопользованию и устойчивому развитию.
Даны предложения относительно путей решения этих проблем, в результате чего станет возможной экономия топливно-энергетических и материальных ресурсов, минимизация негативного влияния на окружающую среду, переход предприятий на замкнутый производственный цикл и возвращение в производственное обращение отходов. In the article the principles of reverse logistics of industrial waste, its tasks and functions are considered. Existing problems are detected and it has been established that recycling of waste is one of the main directions of ecological and economic activity of industrial enterprises on the way to rational use of natural resources and sustainable development. Proposals on how to solve these problems are developed, as a result of which it will be possible to save fuel and energy and material resources, minimize the negative impact on the environment, the transition of enterprises to a closed production cycle and return to the production waste recycling.