Оцінка пожежного ризику на АЗС: моделювання, аналіз, прийняття рішень - Шевченко, Н.Ю.; Верещак, О.О. (Вісник економічної науки України, 2018)
Розроблено методичні підходи до оцінки пожежного ризику з метою своєчасного визначення можливої загрози і реалізації профілактичних заходів щодо зниження рівня ризику. Для врахування невизначеності характеру і умов розвитку пожежі запропоновано тимчасові характеристики оцінювати за допомогою імітаційного моделювання, використовуючи рівномірний і нормальний закони розподілу випадкової величини. Для формування сценаріїв розвитку пожежі сформульовані чинники зовнішнього і внутрішнього середовища, які безпосередньо впливають на тенденцію (масштаб) його розвитку (місце виникнення, закономірності поширення, початкова область, параметри довкілля, початкові параметри приміщення), представлені експертні оцінки кожного альтернативного варіанту чинників. Для зниження рівня ризику представлений перелік можливих профілактичних заходів, що мають певний рівень ефективності зниження ризику, вибір яких здійснюється методом динамічного програмування. Разработаны методические подходы к оценке пожарного риска с целью своевременного определения возможной угрозы и реализации профилактических мероприятий по снижению уровня риска. Для учета неопределенности характера и условий развития пожара предложено временные характеристики оценивать посредством имитационного моделирования, используя равномерный и нормальный законы распределения случайной величины. Для формирования сценариев развития пожара сформулированы факторы внешней и внутренней среды, которые оказывают непосредственное воздействие на тенденцию (масштаб) его развития (место возникновения, закономерности распространения, начальная область, параметры окружающей среды, начальные параметры помещения), даны экспертные оценки каждого альтернативного варианта факторов. Для снижения уровня риска представлен перечень возможных профилактических мероприятий, имеющих определенный уровень эффективности снижения риска, выбор которых осуществляется методом динамического программирования. The methodical going is worked out near the estimation of fire risk with the purpose of timely determination of possible threat and realization of prophylactic measures on the decline of risk level. For the account of vagueness of character and terms of development of fire it is suggested to estimate temporal descriptions by means of imitation modeling, using even and normal laws of distribution of casual size. For forming of scenarios of development of fire the factors of external and internal environment, that render the direct affecting his progress (place of origin, conformity to law of distribution, initial area, parameters of environment, initial parameters of apartment) trend (scale), are set forth, the expert estimations of every alternative variant of factors are given. For the decline of risk level the list of possible prophylactic measures, having a certain level of efficiency declines of risk, the choice of that comes true by the method of the dynamic programming, is presented.