Наукове товариство імені Шевченка: історія, сьогодення, майбутнє - Кушнір, Р.М.; Фелонюк, А.В. (Вісник НАН України, 2019)
У статті розглянуто історію 145-річної діяльності найдавнішої української наукової організації — Наукового товариства імені Шевченка, яке сьогодні, як і півтора століття тому, спрямовує свій науковий потенціал передусім на відродження та модерне становлення української нації й української державності. Наголошено, що наукові товариства імені Шевченка поза Україною зараз, як і в минулому, залишаються об'єднавчими духовними центрами української діаспори, але тепер стають ще й посланцями українознавства у західному світі. Проаналізовано здобутки Наукового товариства імені Шевченка за весь період його існування, висвітлено сучасний стан, перспективи та напрями розвитку в Україні. The article deals with the history of the 145 years of activity of the oldest Ukrainian scientific organization — the Shevchenko Scientific Society, which today, as one and a half centuries ago, directs its scientific potential, first of all, to the revival and modernization of the Ukrainian nation and Ukrainian statehood. It is stressed that Shevchenko scientific societies outside of Ukraine now, as in the past, remain as unifying spiritual centers of the Ukrainian diaspora, but now they are also becoming envoys of Ukrainian studies in the western world. The achievements of the Shevchenko Scientific Society for the whole period of its existence are analyzed, the current state, prospects and directions of development in Ukraine are highlighted.