Метод параметрической адаптации турбокодов в условиях неопределенности - Василенко, В.М. (Математичні машини і системи, 2018)
В статье описан метод параметрической адаптации в условиях неопределенности. Метод основан на адаптивном выборе параметров S-случайного перемежителя в зависимости от значений нормализированного количества изменений знака апостериорно-априорных логарифмических отношений функций правдоподобности (ЛОФП) про переданные биты данных декодера турбокода, а также на повторной передаче битов данных, которые определились как ошибочные, с использованием дополнительной информации о ЛОФП для этих битов при вычислении результирующих функций правдоподобия декодером турбокода. Применение метода позволит повысить надежность передачи информации в условиях повышенного уровня шума в канале передачи данных и увеличить скорость передачи данных за счет включения только тех битов данных, которые определились как ошибочные. У статті описаний метод параметричної адаптації турбокодів в умовах невизначеності. Метод заснований на адаптивному виборі параметрів S-випадкового перемежувача в залежності від значень нормалізованої кількості змін знака апостеріорно-апріорного логарифмічного відношення функції правдоподібності (ЛВФП) про передані біти даних декодера турбокоду, а також на повторній передачі бітів даних, які визначилися як помилкові, з використанням додаткової інформації про ЛВФП для цих бітів при обчисленні результуючих функцій правдоподібності декодером турбокоду. Застосування методу дозволить підвищити надійність передачі інформації в умовах підвищеного рівня завад у каналі передачі даних та збільшити швидкість передачі даних за рахунок включення тільки тих бітів даних, які визначились як помилкові. The article describes the method of parametric adaptation under uncertainty conditions. The method is based on the adaptive choice of parameters of the S-random interleaver depending on the values of the normalized number of changes of the sign of the posteriori-a priori the log likelihood ratio (LLR) for transmitted data bits of the turbo code decoder, and retransmission of data bits that have been identified as erroneous, using additional information on the LLR relationships for these bits when calculating the resulting likelihood functions by the turbo code decoder. The application of the method will increase the reliability of information transmission in conditions of an increased noise level in the data transmission channel and increase the data transfer rate by including only those data bits that have been identified as erroneous.