Сучасна система міжнародних відносин — стан, виклики, загрози, можливі сценарії - Їжак, О.І.; Мерніков, Г.І. (Вісник НАН України, 2019)
У статті наведено аналіз сучасної геополітичної і геоекономічної ситуації
станом на кінець 2018 р., визначено глобальні тренди і ключові чинники,
які впливають на розвиток економічної, соціально-політичної, соціокультурної та інших сфер життєдіяльності країн світу, розглянуто протистояння основних геополітичних гравців та їх відносини з Україною.
Окреслено вектори розвитку системи міжнародних відносин на найближчу перспективу. The article presents an analysis of the current geopolitical and geoeconomic situation by the end of 2018, identifies
global trends and key factors that influence the development of economic, socio-political, socio-cultural and other spheres
of life of the countries of the world, discusses the confrontation between the main geopolitical players and their relations
with Ukraine. The vectors of the development of the system of international relations in the near future are outlined.