Історія і сьогодення Інституту фізики Національної академії наук України (до 90-річчя від часу заснування Інституту) - Бондар, М.В.; Негрійко, А.М.; Рябченко, С.М. (Вісник НАН України, 2019)
У січні 2019 р. виповнилося 90 років від часу заснування провідної наукової
установи фізичного профілю — Інституту фізики НАН України. У статті
висвітлено ключові віхи в історії становлення і розвитку Інституту. Головний акцент зроблено на ретроспективному аналізі важливості впливу рішення про створення в Україні цієї наукової установи на подальший розвиток вітчизняної природничої науки і освіти, а також його значення для нашої держави сьогодні. January 2019 marks the 90 years since the founding of a leading scientific institution of physical profile — the Institute
of Physics of NAS of Ukraine. The article highlights key milestones in the history of the establishment and development
of the Institute. The main emphasis is made on a retrospective analysis of the importance of the decision to create a scientific
institution in Ukraine for the further development of Ukrainian natural science and education, as well as its significance
for our country today.