Формально-алгоритмічна та програмна імплементація моделей кейсів даних про процес буріння - Чесановський, М.С. (Математичні машини і системи, 2018)
Проаналізовано доцільність та перспективи гібридизації кейс-базованих міркувань та специфікацій інформаційно-пошукових задач на основі обмежень. Узагальнено результати формально-алгоритмічної імплементації моделей кейсів даних про процес буріння шляхом моделювання відповідних типових кейсів. Показано, що кейс є певного роду екземпляром для процесу рішення технологічної проблеми, що виникає у процесі буріння. Виділено два основних компоненти кейсу: власне опис проблеми та рішення поточної технологічної проблеми як такої. В результаті пропонована методологія максимально опирається на попередній досвід інтелектуальної системи у формі вже вирішених успішних кейсів, з яких формується можливий набір релевантних контрольованих параметрів технологічного процесу відповідно. Проанализированы целесообразность и перспективы гибридизации кейс-базированных размышлений и спецификаций информационно-поисковых задач на основе ограничений. Обобщены результаты формально-алгоритмической имплементации моделей кейсов данных о процессе бурения путем моделирования соответствующих типовых кейсов. Показано, что кейс является своего рода экземпляром для процесса решения технологической проблемы, возникающей в процессе бурения. Выделены два основных компонента кейса: собственно описание проблемы и решения текущей технологической проблемы как таковой. В результате предлагаемая методология максимально опирается на предыдущий опыт интеллектуальной системы в форме уже решенных успешных кейсов, из которых формируется возможный набор релевантных контролируемых параметров технологического процесса соответственно. The expediency and prospects of hybridization of case-based considerations and specifications of information-search constraints based problems are analyzed. The results of the formal-algorithmic implementation of case data models on the drilling process by simulating the corresponding typical cases are generalized. It is shown that the case is a kind of instance for the process of solving a technological problem that occurs during the drilling process. There are two main components of the case – the actual description of the problem and the solution of the current technological problem as such. As a result, the proposed methodology is based as much as possible on previous experience of the intellectual system in the form of already solved successful cases from which a possible set of relevant controllable parameters of the technological process is formed, respectively.