У пошуку шляхів детінізації економіки України - Кузнецова, М.І.; Дубровіна, О.О. (Наука, технології, інновації, 2017)
Розкрито сутність поняття “тіньова економіка”. Розглянуто історичний аспект дослідження тіньової економіки. Викладено результати типологізації існуючих у міжнародній і вітчизняній практиці підходів і методів до оцінювання рівня тіньової економіки. Наведено оцінки рівнів тіньової економіки у деяких країнах світу та в Україні. Розкрито значення розвитку безготівкових розрахунків як дієвого механізму боротьби з корупцією та тіньовою економікою. Проаналізовано стан розвитку безготівкових розрахунків в Україні із зазначенням чинників, що його обумовлюють. Раскрыта суть понятия “теневая экономика”. Рассмотрен исторический аспект исследования теневой экономики. Изложены результаты типологизации существующих в международной и отечественной практике подходов и методов к оцениванию теневой экономики. Приведены оценки уровней теневой экономики в некоторых странах мира и в Украине. Раскрыто значение развития безналичных расчетов как действенного механизма борьбы с коррупцией и теневой экономикой. Проанализировано состояние развития безналичных расчетов в Украине с указанием обуславливающих его факторов. It was considered the meaning of “shadow economy”. It was observed the historical aspect of the shadow economy research. It was set out the results of typology of approaches and methods of estimation the shadow economy levels that are used in international and national practice. It was given the shadow economy levels of different countries and Ukraine. It was discovered the importance of non-cash payments as an effective way of fighting against corruption and shadow economy. It was analyzed the state of non-cash payments in Ukraine and factors that cause it.