Інформація як природна категорія і її зв’язок зі знаннями - Пархоменко, О.В.; Пархоменко, В.Д. (Наука, технології, інновації, 2017)
Інформація і знання є найважливішими чинниками розвитку, зокрема соціально-економічного. Щодо визначення цих понять проводиться багато наукових досліджень, але і сьогодні щодо них лишаються невирішені питання. Доведено, що інформацію з позиції її значення і використання в соціально-економічному процесі та життєдіяльності людини можна розглядати як природну категорію. Категорії “інформація” та “знання” перебувають у системному взаємозв’язку у вигляді діалектичної системи. Застосування системного підходу до розуміння сутності категорій “інформація” і “знання” дозволяє дослідити внутрішній взаємозв’язок системи “інформація — людина — знання” з іншими складними системами, які функціонують у суспільстві. Новий підхід до трактування категорії “інформація” міг би сприяти прийняттю нового закону, який регулюватиме відносини в інформаційній сфері, зокрема, за рахунок визначення інформації як відомостей про особи, предмети, факти, події, явища й процеси, незалежно від форм їх вираження і переліку сфер, де існує ця інформація. Информация и знания являются важнейшими факторами развития, в частности социально-экономического. Для определения этих понятий проводится много научных исследований, но и сегодня по ним остаются нерешенные вопросы. Доказано, что информацию с позиции ее значения и использования в социально-экономическом процессе и жизнедеятельности человека можно рассматривать как естественную категорию. Категории “информация” и “знание” находятся в системной взаимосвязи в виде диалектической системы. Применение системного подхода к пониманию сущности категорий “информация” и “знание” позволяет исследовать внутреннюю взаимосвязь системы “информация — человек — знания” с другими сложными системами, которые функционируют в обществе. Новый подход к трактовке категории “информация” мог бы способствовать принятию нового закона, который будет регулировать отношения в информационной сфере, в частности, за счет определения информации как сведений о лицах, предметах, фактах, событиях, явлениях и процессах, независимо от форм их выражения и перечня сфер, где существует эта информация. Information and knowledge are the most important factors of social and economic development. There are a lot of research on their definition, but there are still many unresolved issues. Proved that information from the perspective of its value, use of social and economic processes and human activity can be considered as the natural category. “Information” and “Knowledge” categories in the systemic relationship are as a dialectical system. The application of systems approach to understanding the essence of “Information” and “Knowledge” categories can explore the internal relationship of the system “Information — Person — Knowledge” with other complex systems that operate in society. A new approach to the interpretation of the category “Information” could facilitate the adoption of a new law that regulates relations in the information sphere, in particular, by identifying information about persons, objects, facts, events, phenomena and processes, regardless of their form of expression and list areas where this information exists.