Сертифікація інженерів та акредитація інженерних програм. Роль міжнародних і національних інженерних федерацій - Кірюхін М.М., М.М. (Наука, технології, інновації, 2017)
Ця стаття присвячена ролі міжнародних і національних інженерних федерацій у системі незалежного оцінювання кваліфікації фахівців. Наведено перелік найбільш авторитетних в Європі і світі міжнародних технічних федерацій, які займаються сертифікацією інженерів. Також надано огляд двох найбільш впливових у світі асоціацій із незалежної акредитації інженерної освіти, а саме: Міжнародного інженерного альянсу та Європейської мережі з акредитації інженерної освіти (ENAEE). Описано впровадження європейських ініціатив в Україні. Эта статья посвящена роли международных и национальных инженерных федераций в системе независимого оценивания квалификации специалистов. Приведен перечень наиболее авторитетных в Европе и мире международных технических федераций, которые занимаются сертификацией инженеров. Кроме этого, дан обзор двух наиболее влиятельных в мире ассоциаций, занимающихся независимой аккредитацией инженерного образования, а именно: Международного инженерного альянса и Европейской сети по аккредитации инженерного образования (ENAEE). Описана имплементация европейских инициатив в Украине. This article focuses on participation of international and national technical associations in the system of independent assessment of engineer qualification. The most authoritative international and national technical associations are listed in this review. The description of the most competent associations for independent accreditation of engineering education, namely International Engineering Alliance and European Network for Accreditation of Engineering Education (ENAEE) is also added. The situation with the implementation of European initiatives in Ukraine was described.