Державно-приватне партнерство у сфері біотехнологічних виробництв України - Груздова, Т.В. (Наука, технології, інновації, 2017)
Процес росту сфери біотехнологій у розвинутих країнах і країнах, що розвиваються, спрямований на розв’язання глобальних соціально-економічних проблем, включаючи розробку інноваційних біофармацевтичних препаратів і медичного обладнання для діагностики та поліпшення здоров’я людини, метаболічної інженерії для виробництва стійких видів палива та хімічних речовин, біотехнологій для захисту сільськогосподарських культур тощо. Просування біотехнологій як успішної галузі порушує багато проблем, пов’язаних із високими витратами на дослідження і розробки, недостатнім державним регулюванням, браком наукових ресурсів і кваліфікованих кадрів, а також безпекою і охороною інтелектуальної власності. У цьому контексті державно-приватне партнерство є одним із інструментів, що доповнює дефіцитні державні ресурси, створює конкурентне середовище, сприяє підвищенню ефективності та зменшенню витрат. Для розв’язання вище перерахованих проблем запропоновано напрями державних ініціатив щодо активізації державно-приватного партнерства у сфері біотехнологічних виробництв в Україні. Процесс роста сферы биотехнологий в развитых и развивающихся странах направлено на решение глобальных социально-экономических проблем, включая разработку инновационных биофармацевтических препаратов и медицинского оборудования для диагностики и улучшения здоровья человека, метаболической инженерии для производства устойчивых видов топлива и химических веществ, биотехнологий для защиты сельскохозяйственных культур и т.д. Продвижение биотехнологий как успешной отрасли ставит перед собой много проблем, связанных с высокими затратами на исследования и разработки, недостаточным государственным регулированием, отсутствием научных ресурсов и квалифицированных кадров, а также обеспечением безопасности и охраны интеллектуальной собственности. В этом контексте государственно-частное партнерство является одним из инструментов, который дополняет дефицитные государственные ресурсы, создает конкурентную среду, способствует повышению эффективности и сокращению расходов. Для решения перечисленных проблем предложены направления государственных инициатив по активизации государственно-частного партнерства в сфере биотехнологических производств в Украине. In developed and developing countries current state in the field of biotechnology are aimed to solving global socio-economic problems, including the development of innovative biopharmaceuticals and medical equipment for the diagnosis and improvement of human health, metabolic engineering for the production of sustainable fuels and chemicals, biotechnology for the protection of crops, etc. Promotion of biotechnology as a successful industry poses many challenges in terms of high research and development costs, inadequate state regulation, lack of scientific resources and skilled personnel, as well as security and protection of intellectual property. In this context, public-private partnership is one of the tools which complement scarce public resources, create a competitive environment and contribute to efficiency increase and cost reduction. To solve these problems, author proposed the directions of state initiatives for activating the public-private partnership in the field of development of biotechnological productions in Ukraine.