Відновлення кадрового потенціалу науки як передумова інноваційного розвитку економіки України - Костриця, О.П. (Наука, технології, інновації, 2017)
У роботі обґрунтовано нагальну необхідність відновлення кадрового потенціалу української науки для забезпечення інноваційного розвитку економіки, проаналізовано результати розрахунків із застосуванням методу прогнозування еволюції кадрового потенціалу науки, які підтверджують, що кардинальні зміни у ставленні держави до науки, спрямовані на відновлення наукового потенціалу країни, необхідно здійснити невідкладно. Сама специфіка наукової системи, особливості формування і функціонування її кадрового потенціалу роблять принципово неможливим його швидке нарощування і регулювання — це процес довготривалий і досить-таки затратний. Кожен рік зволікання в цьому питанні не тільки призведе до багаторічного запізнення в досягненні європейських і світових стандартів, а й обернеться незрівнянно більшими витратами в майбутньому. В работе обоснована острая необходимости восстановления кадрового потенциала украинской науки для обеспечения инновационного развития экономики, проанализированы результаты расчётов с применением метода прогнозирования эволюции кадрового потенциала науки, подтверждающие, что кардинальные изменения в отношении государства к науке, направленные на восстановление научного потенциала страны, необходимо осуществить безотлагательно. Сама специфика научной системы, особенности формирования и функционирования ее кадрового потенциала делают принципиально невозможным ее быстрое наращивание и регулирование — это процесс длительный и довольно-таки затратный. Каждый год промедления в этом вопросе не только приведёт к многолетнему опозданию в достижении европейских и мировых стандартов, но и обернётся несоизмеримо большими затратами в будущем. The paper substantiates the urgent need to restore human resources potential of Ukrainian science to provide innovative economic development, analyzed the results of calculations using the method of forecasting the evolution of the human potential of science confirming that the dramatic changes in the state's attitude to science to restore scientific potential, should be implemented immediately. The very specificity of the scientific system, especially the formation and functioning of human potential make it essentially impossible to build fast and regulation. This is a long and costly process. Each year of delay in this matter not only lead to years of delay in meeting European and international standards, but also will result in much higher costs in the future.