Підхід до адаптивної композиції сервісів в semantic web середовищі на основі потоків робіт програмних агентів - Дерецький, В. (Інститут програмних систем НАН України, 2008)
Веб-сервіси відіграють важливу роль у розробці розподілених систем. Зокрема забезпечують створення нових функціональних можливостей на основі вже існуючих веб-сервісів, що є перспективним підходом для створення складних розподілених застосувань і бізнес-процесів. Можливість динамічного створення веб-сервісів, спрямованих на роботу за умов зміни навколишнього середовища, є розширеним завданням композиції. Існуючі підходи до динамічної композиції, в основному не враховують встановлених специфікацій сервісів, наприклад, таких як WS-BPEL, оскільки вони пропонують модифікації у правилах специфікацій бізнес-процесів, накладаючі більше труднощів для реалізації такої схеми. Ця робота представляє підхід до створення адаптивних веб-сервісів через семантичну модифікацію специфікації сервісів. Розвиток нових технологій дасть змогу організаціям створювати єдине уніфіковане представлення даних у всіх застосуваннях, дозволить точно знаходити необхідну інформацію, спрощувати корпоративну інтеграцію і інтеграцію мережних застосувань. Запропонована схема для представлення та рішення задач в розподіленому середовищі Семантичної мережі. Розглянуто засоби та стандарти інтеграції та координації мережних сервісів на основі потоку робіт (WorkFlow). The Web-services play an important role in development of the distributed systems. In particular provide creation of new functional possibilities on the basis of already existing Web-services which is perspective approach for creation of the difficult up-diffused applications and businesses processes. Possibility of dynamic creation of Web-services directed on work in the conditions of change of terms of environment is a dynamic task composition. Existent going near dynamic composition, mainly does not take into account the set specifications of services, for example such as WS-BPEL, as they offer to modification in the rules of specifications of businesses processes, imposing more difficulties for realization of such chart. This work presents going near creation of adaptation composition Web-services through semantic modification of specification of services. This paper examines proposals and standards for e-services from the perspectives of XML, data management, WorkFlow, and process models. Key areas for study are identified, including behavioral service signatures, verification and synthesis techniques for composite services, analysis of service data manipulation commands. The offered chart for presentation and decision of tasks in the distributed environment of the Semantic Web. Facilities and standards of integration and coordination of Semantic Web services are considered on the basis of stream of works (WorkFlow).