Науково-технологічні парки: теоретичні та практичні аспекти створення й міжнародний досвід розвитку - Кваша, Т.К. (Наука, технології, інновації, 2017)
У роботі аналізується досвід семи країн (Туреччини, Ізраїлю, Китаю, В’єтнаму, Таїланду, Великої Британії, Фінляндії) з регулювання і державного стимулювання діяльності наукових і технологічних парків і надання їм або їх резидентам і учасникам значних податкових пільг. Цей аналіз є важливим елементом створення сприятливих умов для розвитку інноваційного бізнесу та активізації трансферу технологій в Україні. Розглянуто законодавство України щодо прямих і непрямих механізмів та інструментів державної підтримки наукових і технологічних парків, існуючих податкових пільг. Надано пропозиції зі спрощення порядку створення та реєстрації наукових і технологічних парків та їх проектів, надання пільг учасникам і резидентам науково-технологічних парків із урахуванням іноземного досвіду. В работе анализируется опыт семи стран (Турции, Израиля, Китая, Вьетнама, Таиланда, Великобритании, Финляндии) относительно регулирования и государственного стимулирования деятельности научных и технологических парков и предоставления им или их резидентам и участникам значительных налоговых льгот. Этот анализ является важным элементом создания благоприятных условий для развития инновационного бизнеса, активизации трансфера технологий в Украине. Рассмотрено законодательство Украины относительно прямых и косвенных механизмов и инструментов государственной поддержки научных и технологических парков в нашей стране, существующих налоговых льгот. Даны предложения по упрощению порядка создания и регистрации научных и технологических парков и их проектов, предоставления льгот участникам и резидентам научно-технологических парков с учетом зарубежного опыта. In this paper the experience of seven countries (Turkey, Israel, China, Vietnam, Thailand, Great Britain, Finland) on regulation and state incentives for scientific and technological parks and providing them or their residents and participants the significant tax benefits are analyzed. This analysis is an important element in creating favorable conditions for the innovative business development, enhancing the technology transfer in Ukraine. The Ukraine legislation review of the direct and indirect mechanisms and tools of the scientific and technological parks state support in our country, existing tax privileges are also carried out. Proposals to simplify the procedure for creating and registering scientific and technological parks and their projects, providing benefits to participants and residents of scientific and technological parks, taking into account foreign experience are made.