Державна підтримка розвитку інновацій на галузевому рівні - Рожкова, Л.В. (Наука, технології, інновації, 2017)
Державне фінансування інновацій в Україні має недоліки, пов’язані з недосконалістю механізмів надання фінансової підтримки й визначення її впливу на прискорення створення нових конкурентоспроможних технологій. У рамках проведеного дослідження визначено основні бар’єри, які перешкоджають реалізації інноваційних рішень, зокрема, це порівняно незначні обсяги державного фінансування, а також розподіл цих коштів між великою кількістю напрямів й установ. Розглянуто результати моніторингу реалізації пріоритетних напрямів інноваційної діяльності галузевого рівня головними розпорядниками бюджетних коштів у 2016 р., зокрема: обсяг фінансування галузевих пріоритетів, обсяг реалізованої інноваційної продукції, кількість створених, використаних і переданих нових технологій. На основі проведеного аналізу виділено перспективні сфери розвитку інновацій в Україні. Запропоновано переглянути й оптимізувати перелік галузевих пріоритетних напрямів інноваційної діяльності галузевого рівня для підвищення ефективності державної фінансової підтримки установам, які займаються розробкою нових технологій. Государственное финансирование инноваций в Украине имеет недостатки, связанные с несовершенством механизмов предоставления финансовой поддержки и определения ее влияния на ускорение создания новых конкурентоспособных технологий. В рамках проведенного анализа определены основные барьеры, которые препятствуют реализации инновационных решений, в частности, сравнительно незначительные объемы государственного финансирования, а также распределение этих средств между большим количеством направлений и учреждений. Рассмотрены результаты мониторинга реализации приоритетных направлений инновационной деятельности отраслевого уровня главными распорядителями бюджетных средств в 2016 г., в том числе: объем финансирования отраслевых приоритетов, объем реализованной инновационной продукции, количество созданных, использованных и переданных новых технологий. На основе проведенного исследования было выделено перспективные сферы развития инноваций в Украине. Предложено пересмотреть и оптимизировать перечень отраслевых приоритетных направлений инновационной деятельности отраслевого уровня с целью повышения эффективности предоставления государственной финансовой поддержки учреждениям, которые занимаются разработкой новых технологий. State financing of innovations in Ukraine has a number of shortcomings associated with imperfect mechanisms of providing financial support and determining its impact on accelerating the creation of new competitive technologies. As part of the analysis, the main barriers that hinder the implementation of innovative solutions are identified, in particular, relatively small amounts of public funding, as well as the distribution of these funds among a large number of areas and institutions. The results of monitoring the implementation of priority areas of innovative activities at the sectoral level by the main administrators of budgetary funds in 2016 are considered, including: the volume of priorities financing, the volume of innovative products sold, the number of new technologies created, used and transferred. On the basis of the research, perspective areas of innovation development in Ukraine were identified. It is proposed to review and optimize the list of innovative priority areas at the sectoral level in order to improve the efficiency of providing state financial support to institutions that develop new technologies.