Твір "Sowita wina" ("Подвійна вина") митрополита Велямина Рутського в історії полемічної літератури - Ткачук, Р. (Слово і Час, 2015)
У статті розглянуто релігійну полеміку уніатського митрополита Київської Церкви Велямина Рутського з Мелетієм Смотрицьким на матеріалі твору “Sowita wina” (“Подвійна вина”), написаного у 1620 р. Висвітлено особливості побудови твору, предмет полеміки, суспільно-історичний контекст та застосування художніх прийомів ведення полеміки. Аналіз твору розкриває знання історії та світоглядно-ціннісні орієнтири вищої церковної ієрархії України на початку XVII ст., вказує на проблематику полеміки уніатів із православними богословами в контексті діалогу Сходу із Заходом в Україні. On the basis of the work “Sowita wina” (1620), the paper explores religious polemics between the metropolitan of Kyiv Veliamin Rutsky and Meletius Smotrytsky. The author discusses the peculiarities of the treatise’s structure, the subject of polemics, its social and historical contexts and some rhetoric devices. The analysis of the text allows to outline the historical competence and the set of ethical guidelines of the highest church hierarchy in Ukraine at the beginning of the 18th century, as well as to pinpoint the core issues of the polemics between the Uniates and the orthodox theologians within the context of East-West dialogs in Ukraine. В статье рассмотрено религиозную полемику униатского митрополита Киевской церкви Вельямина Рутского из Мелетием Смотрицким на материале произведения “Sowita wina” (“Двойная вина”), написанного в 1620 г. Раскрыто особенности построения произведения, предмет полемики, общественно-исторический контекст происхождения, а также использование художественных приёмов ведения полемики. Исследование раскрывает знание истории и духовно-ценностные ориентиры высшей церковной иерархии Украины в начале XVII века, указывает на проблематику полемики униатов из православными богословами в контексте диалога православного Востока из католическим Западом в Украине.