Економічне шпигунство: зростання масштабів і агресивності (Частина ІІ) - Андрощук, Г.О. (Наука, технології, інновації, 2018)
Здійснено економіко-правовий аналіз стану та тенденцій розвитку економічного шпигунства й захисту об’єктів ІВ у процесі міжнародного науково-технічного співробітництва та трансферу технологій. Показано (на прикладі США) роль держави, спецслужб і керівництва підприємств у протидії економічному шпигунству. Розглянуто роль комерційної таємниці в міжнародній конкуренції як інтелектуального капіталу, базису збереження результатів інноваційної діяльності та конкурентних переваг на ринку. Наведено приклади розслідування гучних справ з економічного шпигунства за останні роки. Робиться висновок про те, що більшість розкрадань комерційної таємниці (понад 90% випадків) здійснюється інсайдерами. Запропоновано низку превентивних заходів з охорони комерційної таємниці. Осуществлен экономико-правовой анализ состояния и тенденций развития экономического шпионажа и защиты объектов ИС в процессе международного научно-технического сотрудничества и трансфера технологий. Показана (на примере США) роль государства, спецслужб и руководства предприятий в противодействии экономическому шпионажу. Рассмотрены роль коммерческой тайны в международной конкуренции как интеллектуального капитала, базиса сохранения результатов инновационной деятельности и конкурентных преимуществ на рынке. Приведенные примеры расследования громких дел по экономическому шпионажу за последние годы. Делается вывод о том, что большинство хищений коммерческой тайны (более 90% случаев) осуществляется инсайдерами. Предложен ряд превентивных мер по охране коммерческой тайны. Economic and legal analysis of the state and trends in the development of economic espionage and protection of IP objects in the process of international scientific and technical cooperation and technology transfer are carried out. The role of the state, intelligence services and enterprise management in countering economic espionage is shown (by the example of the USA). The role of trade secrets in international competition as intellectual capital, the basis for preserving the results of innovation activity and competitive advantages in the market are considered. The examples of investigation of high-profile cases on economic espionage in recent years are given. It is concluded that most of the theft of commercial secrets (more than 90% of cases) is carried out by insiders. A number of preventive measures to protect commercial secrets are proposed.