Чілійський досвід формування та модернізації національної інноваційної системи - Прудка О.В., О.В. (Наука, технології, інновації, 2018)
У статті наведено огляд чілійської державної політики в сфері науки, техніки та інновацій, де національна інноваційна система (НІС) використовується як точка відліку. Також продемонстрована динаміка зміни ключових показників, які характеризують розвиток НІС. Показано еволюціонування чілійської НІС, яке спирається на розробку нових і вдосконалення наявних офіційних документів і нормативних актів, що визначають основні напрями сталого інноваційного розвитку країни. Зроблено висновки, що економіка Чілі потребує розвитку підприємницької діяльності та інновацій, аби здійснити перехід від моделі виробництва та експорту природних ресурсів до економічної моделі, заснованої на власних технологічних досягненнях. В статье приведен обзор чилийской государственной политики в сфере науки, техники и инноваций, используя “национальную инновационную систему” (НИС) как точку отсчета. Также продемонстрирована динамика изменения ключевых показателей, характеризующих развитие НИС. Показано эволюционирование чилийской НИС, опирающееся на разработку новых и совершенствование имеющихся официальных документов и нормативных актов, определяющих основные направления устойчивого инновационного развития страны. Сделаны выводы, что экономика Чили нуждается в развитии предпринимательской деятельности и инноваций, чтобы осуществить переход от модели производства и экспорта природных ресурсов к экономической модели, основанной на собственных технологических достижениях. The article shows an overview of Chilean state science, technology and innovation policy of using the “national innovation system” (NIS) as a starting point. The dynamics of changes in key indicators characterizing the development of NIS is also showed. It shows the evolution of the Chilean NIS, based on the development of new and improved existing official documents and regulations defining the main directions of sustainable innovative development of the country. It is concluded that Chile’s economy needs business development and innovation to make the transition from the production and export model of natural resources to an economic model based on its own technological advances.