50 лет инженерии программного обеспечения - Сидоров, Н.А. (Проблеми програмування, 2018)
Статья посвящается 50 годовщине образования, ключевой на сегодняшний день области информатики – инженерии программного обеспечения. В октябре 2018 года исполнилось 50 лет со дня проведения конференции, на которой профессиональное сообщество программистов и ученых ввело в обращение и обосновало термин software engineering. Статья построена на сорока пятилетнем опыте автора в инженерии программного обеспечения и цель статьи двоякая. С одной стороны, отметить важную дату для главной отрасли страны – индустрии программного обеспечения, а с другой, дать полную картину, насколько позволит размер статьи, состояния дел в инженерии программного обеспечения, помянув тех, кто внес системообразующий научный вклад в развитие отрасли. Стаття присвячується 50 річниці утворення, ключовий області інформатики - інженерії програмного забезпечення. У жовтні 2018 року минуло 50 років з дня проведення конференції, на якій професійне співтовариство вчених, обґрунтувавши увело в обіг термін software engineering (інженерія програмного забезпечення). Зараз, це велика, ефективна і результативна частина інформатики. Стаття побудована на сорока п'ятирічному досвіді автора в інженерії програмного забезпечення та аналізі відповідної літератури. Мети у статті дві. По перше, відзначити важливу дату для головної галузі нашої країни - індустрії програмного забезпечення, а по друге, надати досить повну картину стану справ в інженерії програмного забезпечення, згадуючи тих, хто вклав системоутворюючий внесок в розвиток галузі. The article is dedicated to the 50th anniversary of the key area of informatics today - software engineering. In October 2018, it was 50 years since the conference, at which the professional community of programmers and scientists put into circulation and justified the term software engineering. The article is based on the forty-five-year experience of the author in software engineering and the purposes of the article are two. In the first, to mark an important date for the main branch of the country - the software industry, and on the second, to give a complete picture of the state of affairs in software engineering, recalling those who made a system-making scientific contribution to the development of the industry.