Оцінювання стійкості локальних ваг альтернатив рішень на основі методу парних порівнянь - Недашківська, Н.І. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2016)
Розроблено метод оцінювання стійкості локальних ваг альтернатив рішень за якісною характеристикою на основі методу парних порівнянь RGMM, який включає оцінювання стійкості локального ранжування альтернатив рішень до змін в експертних оцінках парних порівнянь і оцінювання стійкості узгодженості множини експертних оцінок парних порівнянь до зміни окремих оцінок. Отримано розрахункові формули для інтервалів стійкості елементів матриці парних порівнянь (оцінок експертів) щодо зміни локального ранжування альтернатив рішень. Побудовано інтервали стійкості, що дозволяють знайти критичні елементи задачі, які є експертними оцінками парних порівнянь, чутливими до зміни локального ранжування альтернатив, та експертними оцінками, що характеризуються найбільшою неузгодженістю. Разработан метод оценивания устойчивости локальных весов альтернатив решений по качественной характеристике на основе метода парных сравнений RGMM, включающий оценивание устойчивости локального ранжирования альтернатив решений к изменениям в экспертных оценках парных сравнений и оценивание устойчивости согласованности множества экспертных оценок парных сравнений к изменению отдельных оценок. Получены расчетные формулы для интервалов устойчивости элементов матрицы парных сравнений (оценок экспертов) касательно изменения локального ранжирования альтернатив решений. Построены интервалы устойчивости, позволяющие найти критические элементы задачи, которые являются экспертными оценками парных сравнений, чувствительными к изменениям локального ранжирования альтернатив, и экспертными оценками, характеризующими наибольшей несогласованностью. The pairwise comparison method is used to solve poorly structured problems of decision making, for the calculation of relative weights of decision alternatives in terms of quality characteristic (decision criterion) on the basis of expert judgments of alternatives. In this paper, a method for estimating the stability of local weights of decision alternatives is developed. This method is used when local weights are calculated on the basis of the RGMM. The developed method includes: an estimation of the stability of the local ranking of decision alternatives to changes in expert pairwise comparison judgments and an estimation of the stability of consistency of expert pairwise comparison judgments to a change of a single judgment. The formulas are devised for calculating the stability intervals of expert pairwise comparison judgments as to changes of local ranking of decision alternatives. Stability intervals are proposed for finding critical elements of a decision-making problem. These critical elements are expert judgments that are sensitive to changes of a local ranking of alternatives and the most inconsistent expert judgments.