Вероятностный подход к оценке перспективности покупки бизнеса конкретным инвестором - Зак, Ю.А. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2016)
В соответствии с индивидуальными планами инвестора определяется ряд показателей объемов ожидаемых денежных потоков, величин коэффициентов дисконтирования, а также распределения вероятностей каждого из этих значений и величины "дисконтируемого дохода" в каждый год эксплуатации и за весь прогнозируемый период владения бизнесом. Расчетное распределение вероятностей результирующей суммы значений составляющих величин определяет стохастическую оценку стоимости бизнеса для данного конкретного инвестора. Предложенная стохастическая оценка стоимости позволит инвестору более объективно оценить различные показатели риска при покупке предприятия, определив вероятность того, что разность между стоимостью предприятия, предложенной настоящим владельцем, будет не ниже или не выше некоторой наперед заданной величины ожидаемой прибыли. Згідно з індивідуальними планами інвестора визначається ряд показників обсягів очікуваних грошових потоків, значень коефіцієнтів дисконтування, а також розподіл імовірностей кожного із цих значень і величини "дисконтованого доходу" за кожний рік експлуатації і за весь прогнозований період володіння бізнесом. Розрахунковий розподіл імовірностей результуючої суми значень цих складових величин визначає стохастичну оцінку вартості бізнесу для даного конкретного інвестора. Запропонована стохастична оцінка вартості дозволить інвестору більш об'єктивно оцінити різні показники ризику під час купівлі підприємства, визначивши ймовірність того, що різниця між вартістю підприємства, запропонованою її справжнім власником, буде не нижчою або не вищою від деякої наперед заданої величини очікуваного прибутку. In accordance with individual plans for a particular investor, a number of indicators of the volume of expected cash flows, the values of coefficients for discounting, as well as the probability distribution of each of these values and the values of "the discounted income" for each year of operation and for the entire predicted ownership period are determined. This probability distribution sums up the probability distribution amount of residual assets. The estimated probability distribution of the resulting sum of the values of these components determines the values of the stochastic estimation of the business value for a given investor. In contrast to conventional approaches, the proposed stochastic valuation will allow the investor to evaluate more objectively the various risk factors when buying the company, determine the probability that the difference between the value of the company proposed by its present owner, will not be lower or higher than the specified in advance value of the expected profit.