Процессно-ориентированное проектирование программных комплексов как систем сервисов - Петренко, А.И. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2016)
Идея перехода на новую парадигму программирования, связанную не с объектами, а с бизнес-процессами и их составной частью — бизнес-функциями, — компоновка приложений путем обнаружения и вызова сервисов, доступных в сети, для выполнения необходимой задачи. Этот подход не зависит от конкретных языков программирования и операционных систем и предполагает использование сервис-ориентированной архитектуры (SOA) приложений, построенной на основе формализованных бизнес-процессов, функции которых представлены в виде многократно используемых сервисов с прозрачно описанными интерфейсами. Рассмотрено построение систем сервисов для реализации бизнес-процессов с помощью процессно-ориентированных моделей функций предприятия и онтологий соответствующих предметных областей. Ідея переходу на нову парадигму програмування, пов’язану не з об’єктами, а з бізнес-процесами і їх складовою частиною — бізнес-функціями, — це компонування додатків через виявлення і виклик сервісів, доступних у мережі, для виконання певного завдання. Цей підхід не залежить від конкретних мов програмування і операційних систем і передбачає використання сервіс-орієнтованої архітектури (SOA) додатків, побудованої на основі формалізованих бізнес-процесів, функції яких подані у вигляді багаторазово використовуваних сервісів з прозоро описаними інтерфейсами. Розглянуто побудову систем сервісів для реалізації бізнес-процесів за допомогою процесно-орієнтованих моделей функцій підприємства і онтологій відповідних предметних областей. Now, it is time to move to a new programming paradigm, not associated with objects and with business processes and their components-business functions. The main idea is to build an application by discovering and using services, available on the network, to perform a certain task. This approach does not depend on specific programming languages and operating systems, and involves the use of service-oriented architecture (SOA) applications, built on the basis of formalized business processes whose functions are represented in the form of reusable services with transparently described interfaces. The article discusses the development of systems of services for the implementation of business processes via a process-oriented business model and features of ontologies of relevant subject areas.