Про алгоритми визначення станів рівноваги відкритої економічної системи за наявності монополістів - Махорт, А.П. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2016)
Досліджено відкриту економічну систему, сформовану споживачами, що є ненасичуваними. Частина споживачів спроможна виробляти товари. Застосовано принципи рівноваги вальрасового типу. Використано наближення моделі економіки з постійними інтересами споживачів. Запропоновано алгоритм розв’язання задачі про економічну рівновагу, який враховує можливість залежності споживчих уподобань суб’єктів економічної системи від додаткових характеристик. Отримано обмеження на модельні характеристики, які забезпечують існування рівноваги такої економічної системи. Знайдено стани рівноваги з характеристиками, що належать заданим інтервалам значень. Указано на зв’язок між вибором стратегії оподаткування та реалізацією конкретного стану рівноваги економічної системи. Исследована открытая экономическая система, сформированная ненасыщающимися потребителями. Часть потребителей способна производить товары. Используются принципы равновесия вальрасового типа. Применено приближение модели экономики с постоянными интересами потребителей. Предложен алгоритм решения задачи об экономическом равновесии, который учитывает возможность зависимости потребительских предпочтений субъектов экономической системы от дополнительных характеристик. Полученные ограничения на модельные характеристики обеспечивают существование равновесия такой экономической системы. Определены состояния равновесия с характеристиками, принадлежащими заданным интервалам значений. Указано на связь между выбором стратегии налогообложения и реализацией конкретного состояния равновесия экономической системы. There is an open economy created by insatiable consumers. The part of consumers can product own goods. The equilibrium principles are of a Walrasian type. The model uses the approach of an economy with regular interests of consumers. There is an algorithm for solving the equilibrium problem. The algorithm takes into account a possibility of consumers interests of subjects of the economy depended on additional characteristics. Obtained limitations of model characteristics of the economy prove an equilibrium existence. The characteristics of discovered equilibrium states belong to a defined area of values. The relation between a selection of a taxation strategy and the realization of a particular equilibrium state is indicated.