Динаміка розвитку вугільної промисловості як складової паливно-енергетичного комплексу України - Адоньев, Е.А. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2006)
В статье проанализировано современное кризисное состояние предприятий угольной промышленности в системе топливно-энергетического комплекса
Украины. Определено, что ключевыми факторами повышения эффективности
работы угледобывающих предприятий является концентрация угольного производства, уменьшение количества низкозагруженных лав и ввод в эксплуатацию
продуктивных очистительных забоев с внедрением нового горного оборудования. На уровне отрасли необходимо активизировать трансформацию угольных
предприятий путем корпоратизации государственных предприятий и приватизации открытых акционерных обществ. В статті проаналізований сучасний кризовий стан підприємств вугільної
промисловості в системі паливно-енергетичного комплексу України. Визначено,
що ключовими факторами підвищення ефективності роботи вуглевидобувних
підприємств є концентрація гірничого виробництва, зменшення кількості низько-
навантажених лав та введення в дію продуктивних очисних вибоїв з впровадженням нового гірничого обладнання. На рівні галузі необхідно активізувати
структурну трансформацію вугільних підприємств шляхом корпоратизації державних підприємств та приватизації відкритих акціонерних товариств. The modern crisis state of mining industry enterprises in the system of
Ukraine's fuel and energy complex has been analysed. It has been determined that
one of the key factors of work effectiveness rise of coal mining enterprises is the mining
production concentration, low-loaded drifts quantity reduction and introduction purifying
faces with the introduction of new modern mining equipment. At the industry's
level it is necessary to activize structural transformation of mining enterprises corporatization
and privatization of open joint-stock companies.