Корелятивна модель "автор - буття" в літературно-художній практиці Ольги Мак (до сторіччя із дня народження письменниці) - Мацько, В. (Слово і Час, 2015)
У статті розглянуто корелятивну модель “автор – буття” крізь призму естетичної діяльності,
світоглядної позиції й біографії Ольги Мак. Прозовий та епістолярний дискурс розкриває художню
інтерпретацію дійсності, авторка дає їй власну оцінку, суть якої полягає в зображенні людини
в центрі буття, центрі світу – світу матеріального й духовного. Образ буття невіддільний від
діяльності людини, яка прагне знайти своє щастя в удосконаленні світу. The article explores the correlative model “author – being” through the prism of aesthetic activities,
worldview and biography of Olha Mak. Prose and epistolary discourses manifest the artistic
interpretation of reality. The woman writer gives her own appraisal, the essence of which lies in the
fi gure of a human being standing in the middle of existence, in the center of material and spiritual
world. Therefore, the form of being is inseparable from the activities of a human who seeks to find
happiness through improvement of the world. В статье рассмотренo коррелятивную модель “автор – бытиё” сквозь призму эстетической деятельности, мировоззренческой позиции и биографии Ольги Мак.
Прозаический и эпистолярный дискурс раскрывает художественную интерпретацию действительности,
автор дает ей свою оценку, суть которой заключается в
изображении человека в центре бытия, в центре мира – мира материального и духовного. Образ бытия неотделим
от деятельности человека, стремящегося найти свое счастье в совершенствовании мира.