Новела рубежу ХІХ - ХХ ст.: традиції жанру чи руйнування канону? - Колінько, О. (Слово і Час, 2015)
Стаття має полемічний характер. Авторка намагається довести, що модерністська новела рубежу ХІХ–ХХ ст. продемонструвала значний динамізм і здатність до жанрових трансформацій, руйнуючи традиційні канони. Це ставить під сумнів зарахування новели до канонічного жанру і спонукає до наукових дискусій із цієї проблеми. The article is polemical in its nature. The author argues that the modernist novel at the turn of the 20th century has shown extraordinary dynamism and tendency toward genre transformations which destroyed traditional canons. This fact prejudices the take-over of short stories into genre canon and stimulates scientific debates on this issue. Статья имеет полемический характер. Автор пытается доказать, что модернистская новелла рубежа ХІХ–ХХ вв. продемонстрировала значительный динамизм и способность к жанровым трансформациям, разрушая традиционные каноны. Это ставит под сомнение отнесение новеллы к каноническому жанру и призывает к научным дискуссиям по этой проблеме.